אנגלית
רוסית

סינוסיטיס כרוני

אם אתם סובלים מכאבי ראש, קושי לנשום מהאף ועייפות, בוודאי כבר שקלתם את האפשרות שאולי אתם סובלים מסינוסיטיס. אבל מהו בעצם סינוסיטיס, ומה ההבדל בין סינוסיטיס כרוני לבין מחלה חד פעמית? כל התשובות בהמשך.

כך מתפתחת סינוסיטיס בגוף

בתוך הגולגולת שלנו נמצאים מספר חללים קטנים בשם סינוסים. הם מלאים באוויר ומקושרים בפתחים לחלל האף. עדיין לא ברור בקרב קהילת המדע מהו תפקידם  המדוייק של אותם חללים, אבל ניתן למצוא אותם במרבית סוגי הגולגלות, כולל דגים ואפילו דינוזאורים. יש להם תפקיד בהקלת משקל הגולגולת, תרומה לתהודת הקול וחימום האויר. הסינוסים מצופים אפיתל נשימתי ריסני והריסים בשטח הפנים של הסינוסים  נעים כל הזמן ומפנים ריר וחלקיקי חיידקים ווירוסים ודואגים למנוע זהום ולאורור נאות של הסינוסים.

בדיוק כמו כל חלק אחר בגוף שלנו, גם הסינוסים עלולים לחלות ולהזדהם, מצב שנקרא סינוסיטיס.

סינוסיטיס כרוני - ניתוח סינוסים

האם אני סובל/ת ממקרה של סינוסיטיס כרוני?

בקרב חולים נהוג לפעמים לקרוא לכל כאב ראש או נזלת חמורה בשם סינוסיטיס, אך למען האמת מדובר במספר מצבים שונים. ראשית, יש להבחין בין המצב הכרוני לדלקת "פשוטה".

– סינוסיטיס חריף שאיננו כרוני זהו  אירוע בודד או מספר אירועים בודדים של סינוסיטיס. לרוב סיבוך של מחלת השפעת, כלומר מתחיל בתור זיהום ויראלי, אבל בהמשך מסתבך ומתפתח לכדי זיהום מסוג חיידקי. הסובלים ממנו מדווחים על כאב ראש חד, ולעתים אף מתלוננים על כך שהכאב מקרין לשיניים, ללסת או למצח.

הוא מלווה גם בתופעות אחרות שאנחנו מצפים למצוא אצל חולי שפעת כמו נזלת מוגלתית ואף "סתום". החדשות הטובות הן שבשלב זה, כאמור, הזיהום הוא חיידקי ולכן טיפול באנטיביוטיקה יכול לפתור אותו ולהקל על הסימפטומים.

סינוסיטיס כרוני: למרות שנובע גם הוא מדלקת באזור הסינוסים, מצב זה הוא למעשה שונה למדי מהסינוסיטיס החריף החיידקי. כאן מדובר על מצב שנמשך לפחות 3 חודשים ברצף וחוזר ונשנה ושמופיע במשך שנים, ללא קשר למחלות חריפות מו שפעת או צינון. גם הכאבים הם שונים, והסובלים מהמחלה מדווחים יותר על ירידה ביכולת לחוש ריחות, בהפרשה כרונית מהאף, עייפות כרונית וכאב ראש שדומה יותר לתחושת לחץ בלתי ממוקדת. פעמים רבות המחלה מלווה גם בבעיות מקבילות המשפיעות על אזור האף והגרון, כמו אלרגיה או אסתמה. בחלק מהמקרים סינוסיטיס כרונית היא עם פוליפים באף ובחלקם ללא פוליפים ואלו שתי מחלות שונות בתוך כותרת של סינוסיטיס כרונית.

 

סינוסיטיס כרוני – גורמים למחלה

סינוסיטיס כרוני היא מחלה שכיחה ביותר. לפי ההערכות, כ- %16 מהאוכלוסיה סובלים מהמחלה והיא נפוצה יותר מדלקת פרקים, לחץ ד ם גבוה, מחלות לב ואפילו לחץ דם גבוה. ובכל זאת, מחקרים עדיין לא הצליחו לזהות את המקור של המחלה.

למעשה, נראה שמדובר במגוון רחב של מחלות שנובעות ממקורות שונים, ורק מתבטאות כלפי חוץ בצורה דומה.

 

טיפולים אפשריים

סינוסיטיס כרוני לרוב איננו מביא לסכנת חיים, אולם מחקרים מראים שהוא פוגע במידה רבה באיכות החיים של הסובלים ממנו. בשל כך פותחו לאורך השנים מספר דרכי טיפול להתמודדות עם המחלה.

 טיפול שמרני

הטיפול המועדף והראשוני, לפני שיפנו הרופאים לכל אפשרות טיפול אחרת. הוא מתמקד בטיפול חיצוני ומקומי שמטרתו להילחם בדלקת כשהיא מופיעה. לרוב הטיפול כולל משאף סטרואידים, ומומלץ לנקוט גם בשטיפות עצמיות של האף בעזרת מי סליין, על מנת להיפטר מהפרשות עודפות שנותרו בחלל האף ולהרחיק ממנו גורמים זרים ומזהמים. במקרים מסויימים יצטרפו לטיפול הזה גם סוגי אנטיביוטיקה המוכוונים לטיפול בסוג של סינוסיטיס הכרוני המלווה בפוליפים. מומלץ תמיד למצות טיפול שמרני מקסימלי שיכול להיות מורכב מאנטיביוטיקה וסטרואידים.

ניתוח חלל האף

surgery sinus endoscopic Functional הוא ניתוח שניתן לתת למטופל אחרי שניסה את הטיפול השמרני אך לא זכה לשיפור מספק באיכות החיים שלו, אלא הוסיף לסבול מהסימפטומים של הסינוסיטיס. זהו ניתוח אנדוסקופי, ברמת פולשנות נמוכה ושאיננו דורש חיתוך של העור.

במהלך הניתוח, מחדיר הרופא לתוך חלל האף  אנדוסקופ עם מצלמה זעירה בסופה של מין חכה ארוכה. האנדוסקופ המחובר למצלמה מאפשר לראות את האזור המנותח למסך גדול את תמונת המצב המלאה, כדי שהרופא יוכל לראות את המתרחש בתוך מערות האף והסינוסים ולזהות את הנקודה הבעייתית. בשלב הבא, משתמש הרופא בציוד אנדוסקופי זעיר כדי להיכנס לאזור הבעייתי ולנקז את התוכן הדלקתי, מה שיביא להקלה מיידית. בנוסף, ייתכן והמנתח יצטרך להרחיב את פתחי הסינוסים, להסיר פוליפים, ולבצע פתיחה מותאמת של חללי האף לצורך שיפור אוורור ותפקוד הסינוסים. צעדים אלה נועדו למנוע הישנות של הבעיה אצל אותו מטופל.

במקרים של סינוסיטיס כרוני עיקש במיוחד, ששב והופיע אחרי מספר ניתוחים, ייתכן והמנתח יבחר אפילו לקדוח ולהרחיב את פתחי הסינוסים השונים כולל הסינוסים הפרונטלים כדי לוודא שנוזלים יוכלו להתנקז בחופשיות ולא להצטבר בתוך חלל הסינוס.

קיים סוג של ניתוח שהוא יותר שמרני הקרוי בלון סינופלסטי, בו ניתן להרחיב פתחי הסינוסים על ידי צנטור של הסינוסים והרחבת הפתח עם ניפוח בלון מיוחד.

קיים פיתוח מיוחד הקרוי סינוסייפ המאפשר להיכנס אנדוסקופית לסינוס החולה, לשאוב את המוגלה לתרבית לאחר פירוק התוכן בסינוס עם ננודברידר מיוחד הפועל כמקדח זעיר בתוך הסינוס, לשטוף את הסינוס ולטפל בו לפני שהמצב מגיע למצב כרוני וחמור יותר.

סינוסיטיס כרוני

 

פרופ׳ יצחק ברוורמן
פרופ׳ יצחק ברוורמן
מומחה אף אוזן גרון וכירורגיית ראש צוואר, מנהל מחלקת אף אוזן גרון וניתוחי ראש צוואר במרכז הרפואי ״הלל יפה״, משמש כ-Assistants professor בפקולטה לרפואה בטכניון.

ראיון עם פרופ' ברוורמן בנושא סינוסים

למידע וייעוץ מקצועי
השאירו פרטים ונשמח לחזור
תחומי טיפול נוספים

לקביעת תור השאירו פרטים

או התקשרו 052-9708068

לקביעת תור השאירו פרטים

דילוג לתוכן