אנגלית
רוסית

ניתוח כפתורים ונוזלים באוזניים

ניתוח כפתורים – כל מה שחשוב לדעת

בוודאי שמעתם על ניתוח כפתורים אך האם שאלתם את עצמכם מה הם אותם כפתורים מדוברים?
בשורות הבאות מסביר פרופסור ברוורמן בהרחבה ובמילים פשוטות על נושא מורכב. מתי מומלץ לעבור ניתוח כפתורים? כיצד מתבצע הניתוח ומה צפוי לקרות במהלכו ולאחריו, האם יכולים להיות סיבוכים כתוצאה מניתוח כפתורים, מהם שיעורי ההצלחה של הניתוח, האם יהיו מגבלות לאחריו, מתי צריך לערוך ביקורת ומילה על האפשרות לקפוץ לבריכה לאחר הניתוח.

 

הקדמה קצרה

תעלת השמע הנקראת גם תעלת אוסטכיוס היא בעצם צינור המחבר בין האוזן התיכונה והלוע, כך שמאפשרת לאוזניים ולאף לקיים ביניהם קשר ישיר.

תעלה זו מאזנת בין הלחצים הנוצרים בצדי האף אל מול הלחץ הסביבתי (האטמוספרי) החיצוני לגופנו.

כאשר התעלה אינה מתפקדת כראוי מופר האיזון הדק ומתבטאות תופעות שונות הגורמות להשפעה בריאותית ותפקודית, כולל פגיעה ביכולת השמיעה.  

 

ניתוח כפתורים מבוצע כאשר אותה תעלה לא מצליחה לבצע את תפקידה, וכתוצאה מכך נגרמות תופעות שונות המשפיעות על בריאות האדם בכלל ועל יכולתו לשמוע היטב בפרט.

מהו ניתוח כפתורים ומתי מומלץ לעבור אותו?

ניתוח כפתורים מתבצע כאשר פעולת תעלת השמע נפגעת וכתוצאה מפגיעה זו מופיעות דלקות אוזניים חוזרות ונשנות ו/או נוצר מצב של עודף נוזלים באוזניים שפוגע בעוצמתם של גלי הקול הזורמים אל שבלול השמע. הפגיעה הזו בעוצמה של גלי הקול מובילה להפרעות בשמיעה. רק כאשר פגיעה זו הינה כרונית, כלומר הסימפטומים המתוארים להלן חוזרים על עצמם באופן קבוע ואין שיפור כתוצאה משימוש באלטרנטיבות רפואיות אחרות (דוגמת תרופות), רק אז יומלץ לבצע ניתוח כפתורים. יש לציין כי אנשים מסוימים סובלים בעיקר מתחושה של לחץ כרוני באוזניים ללא דלקות או ירידה בשמיעה, וגם אצלם ייתכן כי הרופא המטפל יבחר להמליץ על האופציה הניתוחית.

ניתוח כפתורים שכיח בעיקר אצל ילדים אך עם עליית המודעות הרפואית והציבורית ניתן לראות יותר ויותר מבוגרים הנזקקים גם הם לפרוצדורה זו ופונים לגורמי מקצוע.

ניתוח כפתורים נוזלים באוזניים

ניתוח כפתורים

מה בעצם קורה בניתוחי כפתורים וכיצד פועל ה"כפתור"? 

כאשר אנחנו מדברים על "כפתור" אז אנחנו בעצם מתכוונים לצינורית אשר מוחדרת לתוך עור התוף, אלמנט ההחדרה ומיקומה של הצינורית הם אלה שהעניקו לה את המונח העממי כפתור. 

הצינורית הדקיקה מהווה מעין ארובה אשר דרכה מתבצע ניקוז לחץ הנוזלים מחלקו החיצוני של עור התוף לעבר האוזן התיכונה וכך למעשה מתאפשר אוורור האוזן.

לכן, לאחר ביצוע הפעולה הניתוחית והחדרת הצינורית נוצר איזון לחצים טבעי והמתרפאים מדווחים על שיפור בשמיעה ועל ירידה משמעותית בתדירות הופעתן של דלקות אוזניים.

יחד עם זאת, צריך להבין כי אותה צינורית לא 'בררנית' לגבי כיוון תנועת הנוזלים, כך שבמידה והלחץ החיצוני יגבר על זה הפנימי, מה שלדוגמה עלול לקרות בעת שחייה, אז יחדרו מים לכיוונה של האוזן הפנימית.

לפיכך, אם עברתם ניתוח כפתורים אז מומלץ להצטייד באטמי אוזניים ולעשות בהם שימוש לפני כל מגע של האוזן עם מים.

 

איך מתבצע ניתוח כפתורים?

בקרב ילדים מתבצע ניתוח כפתורים בהרדמה מלאה ואצל מבוגרים יתבצע זה במרבית המקרים בהרדמה חלקית.

במהלך הניתוח מבוצע חתך זעיר בעור התוף אשר דרכו מוחדרת הצינורית. בנוסף,  הנוזלים הממוקמים באוזן התיכונה נאספים וכל זאת קורה תוך מספר דקות בלבד.

מה אתם צפוים להרגיש לאחר הניתוח?

לרוב, לאחר התהליך לא חשים המטופלים תחושת כאב.
כמו כן, בדרך כלל הצינורית המוחדרת נופלת לבדה לאחר תקופת זמן בה האוזן מסתדרת (כשנה עד שנתיים בממוצע). נפילת הצינורית אינה מלווה בכאב ומרבית האנשים אינם מרגישים בנפילתה.

לאחר הניתוח צריך המטופל להיות במעקב כל מספר חודשים על מנת להתרשם ממצב הצינורית ומתחושת המטופלים.
במידה והצינוריות נותרות תקועות במקומן בעור התוף עד מעבר לשנתיים מיום החדרתן אז מקובל להוציא אותן באופן יזום (מדובר על פעולה של רופא א.א.ג).

 

האם יכולים להתרחש סיבוכים עקב ניתוח כפתורים?

בסופו של דבר צריך להבין כי מדובר בפעולה ניתוחית, ועל אף שנחשבת פשוטה יחסית עדיין קיים בה שיעור סיבוכים, אמנם בשיעור נמוך מאוד מאוד אך קיים (שני אחוזים בלבד של סיבוכים שונים).

 

אילו סיבוכים יכולים להיות:

  1. הפרשות חוזרות מהאוזניים –  בחלק קטן מהילדים יכולה להתרחש הצטברות מחודשת של נוזלים, ובחלק מהמקרים תינתן המלצה להכנסה חוזרת של הצינורית.
  2. הישארותו של הנקב בעור התוף גם לאחר יציאתו של הכפתור.
    את נקב זה יש לסגור בגיל מבוגר יותר באמצעות ניתוח נוסף.
  3. סיכון נדיר ביותר הוא סיבוך שיגרום לפגיעה בשמיעה.

 

 

מתי צריך להגיע לבדיקת ביקורת?

כשבוע לאחר השחרור מבית החולים תצטרכו להגיע לבדיקת ביקורת אצל רופא א.א.ג. הרופא יבדוק את מיקומו של הכפתור ויתרשם מתפקודו.

רצוי לבצע בדיקת שמיעה נוספת כמספר חודשים לפני הביקורת הנוספת.

בהמשך יהיה על המטופל להגיע לביקורות תקופתיות אצל רופא אף אוזן גרון עד ליציאתו של הכפתור וסגירת התופית.

 

האם יש מגבלות קבועות לאחר ניתוח כפתורים?

המגבלה היחידה שתלווה אתכם לאחר הניתוח היא הצורך להיות מודע לנושא חדירת מים לאוזניים, ובאופן מדויק יותר – מניעה של חדירת מים לאוזן. המים עלולים להכיל מזהמים שונים העלולים לגרום להיווצרותן של דלקות. לכן, ההמלצה היא להכין אטמי אוזניים מותאמים אישית עוד לפני הניתוח ולעשות בהם שימוש בעת רחצה במקלחת או שחייה בבריכה ובים (וכן רצוי להימנע מקפיצות למים או צלילות).

במקרה ומופיעה הפרשה מוגלתית לאחר רחצה יש לנקות את ההפרשה בעזרת מגבון נקי או במי חמצן וללכת לביקור אצל הרופא (אשר במרבית המקרים ימליץ על טיפות אוזניים אנטיביוטיות).

 

פרופ׳ יצחק ברוורמן
פרופ׳ יצחק ברוורמן
מומחה אף אוזן גרון וכירורגיית ראש צוואר, מנהל מחלקת אף אוזן גרון וניתוחי ראש צוואר במרכז הרפואי ״הלל יפה״, משמש כ-Assistants professor בפקולטה לרפואה בטכניון.

ראיון עם פרופ' ברוורמן בנושא סינוסים

למידע וייעוץ מקצועי
השאירו פרטים ונשמח לחזור
תחומי טיפול נוספים

לקביעת תור השאירו פרטים

או התקשרו 052-9708068

לקביעת תור השאירו פרטים

דילוג לתוכן